top of page

HERBESTEMMINGPROJECTEN

20190514_101000.jpg
20190514_101012.jpg

Herbestemmingsproject

Broerenkerk Zwolle 

Met een groepje heb ik in Zwolle de Broerenkerk bekeken. In die kerk is een boekenwinkel gemaakt. De Broerenkerk was voorheen een kerk maar is tegenwoordig een boekenwinkel met cafeetje. De kerk is aan de buitenkant intact gelaten en er is volgens mij een stuk aangebouwd. Dit stuk lijkt  namelijk aan de buitenkant helemaal niet op de kerk terwijl binnen niet te zien is dat dat deel is aangebouwd.

In het gebouw is mooi met de ruimtelijkheid gewerkt. Zo zijn aan de zijkant niveaus waar je met een trap naartoe kunt. Ook is het orgel intact gelaten. In het aangebouwde deel is een café gemaakt. De sfeer in de boekenwinkel zelf vond ik erg fijn. Ook het interieur sprak mij in de boekenwinkel aan, maar in het café vond ik het minder omdat ik het niet samenhangend vond met de winkel. Ik kan niet zeggen of er met concept is gewerkt. De materialen die gebruikt zijn in de winkel vind ik goed passen bij het oude gebouw, het valt niet op dat het gebouw en interieur officieel niet bij elkaar horen. Het sterkste onderdeel vind ik de trappen en niveaus aan de zijkant. Hierdoor wordt meer ruimte gemaakt om boeken te verkopen, terwijl het niet veel ruimte van het gebouw in beslag neemt en je kunt ook nog steeds genieten van het hoge plafond.

20190510_141757.jpg
20190510_141341.jpg

Herbestemmingsproject

Korenbeurs Groningen 

In Groningen staat aan de Vismarkt de Korenbeurs. In het gebouw van de vroegere Korenbeurs zit nu een Albert Heijn. De buitenkant van het gebouw is intact gelaten, er zit alleen een Albert Heijn logo op. Aan de binnenkant van het gebouw kan je ook nog veel van het oude gebouw terug zien maar er zijn wel dingen toegevoegd als muren, zoals een andere deur, andere ramen en plafonds. Het hoge plafond wat de beurs al had zit er nog in. De beurs ligt centraal in de stad  en vormt dus een perfecte plek voor een supermarkt. Persoonlijk vind ik dat de overgang van oud naar nieuw wel beter verborgen had kunnen worden. Het is nu door de  lelijke stalen constructies duidelijk wat is aangebouwd en dat doet het gebouw geen recht. Als er niet overal logo’s van de AH zouden staan zou je vanaf de buitenkant niet goed kunnen zien dat er een supermarkt in zit. Binnenin zie je dit wel goed. De oude materialen van het gebouw waren voornamelijk steen en glas.  Ik vind het wel mooi dat ze het hoge plafond zo hebben gelaten, daardoor voelt boodschappen doen luxer dan in een andere AH. Ik denk niet dat duurzaamheid een rol heeft gespeeld in het project. Misschien alleen in het laten staan van het oude gebouw in plaats van een nieuw gebouw neerzetten.

bottom of page