


Mijn naam is Iris Hoekstra. Ik ben 18 jaar en ik studeer aan de Jan Des Bouvrie Academie. Dit is een Interior Design&Styling studie. Op deze blog laat ik zien wat ik allemaal leer, doe en maak op deze opleiding!
​
STARRT REFLECTIE DO
Situatie
Nadat ik mijn VO gemaakt en gehaald had was de opdracht door te gaan op dat ontwerp en er een Definitief Ontwerp maken. Ik had nuttige feedback gehad en had dit direct na mijn toets op een rijtje gezet om niks te vergeten.
Taak
Met de feedback zou ik mijn VO moeten veranderen in een DO. Ook zou ik een OntwerpOpdracht-dossier (OO) maken en daar alle informatie van het semester in zetten, verslagen van musea, opdrachten en foto’s. Het was mijn bedoeling om deze keer zo weinig mogelijk stress te hebben op het laatste moment door op tijd te beginnen met de eindtekeningen.(Leerdoel)
Actie
De feedback heb ik op een rijtje gezet en ik ben ook bij mezelf te rade gegaan wat ik graag anders wilde. In mijn ontwerp zaten verschillende ruimtes en ik ben per ruimte gaan schetsen. Ik maakte opnieuw heel veel schetsen (Leerdoel) en gebruikte ook mijn schetsmaquette voor bijvoorbeeld de opstelling van de tafels. Ik had onder andere als feedback gekregen dat ik de tafels kleiner mocht maken en ze dichter op elkaar mocht zetten. Zo veranderde ik kleine en grote dingen per ruimte tot ik er een schets van kon maken. Voordat ik begon met mijn eindtekeningen maakte ik alle muren en verhogingen in mijn schetsmaquette om te kijken of alles logisch was. Nu kon ik beginnen met de eindtekeningen. Ik begon met mijn VO en ben doorgegaan met de doorsnedes en perspectieven. Over de perspectieven was ik bij mijn VO niet erg tevreden dus daar besteedde ik nu extra aandacht aan. Ik merkte dat ik steeds beter werd in het tekenen met markers en begon het ook steeds leuker te vinden. Ik had voldoende tijd en kon alles netjes inkleuren. Het inkleuren en het maken van de doorsnedes vond ik het leukste. Ik had veel filmpjes gekeken over het tekenen met markers zodat ik deze keer wel tevreden zou zijn met het ingekleurde deel. Nadat ik alle tekeningen en de schetsmaquette af had ben ik begonnen met het OO-dossier. Hiervoor moest ik nog behoorlijk veel doen omdat ik niet altijd direct na een museum bezoek een verslag had geschreven. In chronologische volgorde heb ik alles opgeschreven en heb ik alles dat ik had gemaakt dit semester in mijn OO-dossier gezet. Ik had mijn OO-dossier een dag voor dat het ingeleverd moest worden klaar. Ik heb de tijd die ik toen nog had besteed aan het voorbereiden van mijn presentatie. Ik had veel stalen besteld en daar heb ik de goede uitgezocht. Ook heb ik alle benodigde dingen bij de copyshop geprint bij elkaar gelegd. Zo had ik alles op orde en kon ik het presenteren.
Resultaat
Ik ben trots op mijn resultaat. Ik zie duidelijk verbetering tussen mijn VO en DO. Ik had van tevoren nooit gedacht dat het er zo uit zou komen te zien. Ik ben niet helemaal tevreden met een van de drie perspectieven maar ik vind het in ieder geval wel beter dan de perspectieven van mijn VO. Het inkleuren maakt me ook blij. Ik heb veel geleerd van het tekenen met markers en heb nieuwe technieken geleerd. Het was best moeilijk om de juiste stalen te krijgen dus ze kloppen ook niet allemaal, maar geven wel de goeie sfeer aan. Ik twijfelde het meest over mijn OO-dossier: of het wel goed genoeg zou zijn en of ik niks vergeten was. Doordat we geen lijstje hadden gekregen vond ik het lastig te weten wat er allemaal in zou moeten.
Reflectie
Mijn presentatie vond ik er mooi uitzien en daar ben ik ook tevreden mee. Alles was duidelijk te zien en ik had al mijn materiaal mee genomen. Ik vond het wachten buiten het lokaal zenuwslopend. Ik kreeg geen vraag. Achteraf kregen we een lijstje voor het OO-dossier en hoorden we dat een groot aantal mensen het niet goed had gedaan. Ik had niet genoeg van de verplichte verslagen dus ik begon te stressen. Ik stond niet op de lijst met mensen die het mochten aanpassen dus ik was erg bang dat ik het niet gehaald had. Gelukkig had ik precies genoeg punten gehaald voor een voldoende. Eerst was ik hier blij mee maar eigenlijk steeds minder. Ik had er heel veel tijd aan besteed en was erg trots op mijn werk, ik had eerlijk gezegd meer punten verwacht. De feedback op mijn werk vond ik wel redelijk, maar met een aantal dingen was ik het niet eens. Ik had graag meer feedback willen krijgen want het waren maar 2 onderwerpen terwijl ik op veel meer onderdelen punten mis gelopen heb. Al met al ben ik nog steeds echt trots op mijn werk maar vind ik het jammer dat ik niet meer punten heb gekregen.
Transfer
In een volgende opdracht wil ik tijdens het proces nog vaker feedback vragen, zowel van docenten als medestudenten. Het op tijd beginnen is mij heel goed bevallen, het heeft mij veel minder stress gegeven. Ook het maken van veel meer schetsen heeft me geholpen, zo kon ik mijn ideeën toch verder uitwerken en werden deze beter. Bovendien vond ik het schetsen veel leuker dan ik had gedacht en kijk ik met veel plezier terug op de lange dagen dat ik heb geschetst. Dat wil ik bij een volgende opdracht zeker weer doen. Als ik een volgende keer opnieuw vind dat ik minder punten krijg dan ik had verwacht, ga ik meer doorvragen naar de redenen en meer feedback vragen aan de docenten.
