


Mijn naam is Iris Hoekstra. Ik ben 18 jaar en ik studeer aan de Jan Des Bouvrie Academie. Dit is een Interior Design&Styling studie. Op deze blog laat ik zien wat ik allemaal leer, doe en maak op deze opleiding!
​
Material District


Lijst voor de beurs
-
Oesterplat
-
Palmleren tapijt
-
Geperst Kleurglas
-
Goodhout
-
Butong Bubbelbeton
-
Living Pavement
-
Ecopixel
-
Fruit- en groentepapier
-
Sileather
-
Velvet indigo
-
Corium gebonden leer
-
Wireglass
-
Lisdodde-Isolatie
-
Godogantafel
-
Bahia DenimPlastics
-
Acrylic couture
-
Seacork
-
Atmospheric Wood
-
Loliware
-
Triboo
Lijst na de beurs
-
FUR
-
Butong Bubbel beton
-
Coffee to burn pellets
-
KAFEE
-
Oesterplat
-
Wireglass
-
Velvet Indigo
-
Ecopixel
-
Fruit- en groentepapier
-
Sileather
-
Acrylic couture
-
Seacork
-
Atmospheric Wood
-
Loliware
-
Triboo
-
Palmleren tapijt
-
Geperst Kleurglas
-
Goodhout
-
Corium gebonden leer
-
Bahia DenimPlastics
Hieronder heb ik de vier materialen uitgewerkt die ik uiteindelijk het meest interessant vond.
Material District
Ik ben op 12 maart 2019 naar Rotterdam gegaan om Material District te bezoeken. Ik was daar samen met mijn vader.
Material District is een beurs waar een groot aantal merken hun materialen exposeren. In totaal exposeren meer dan 150 merken hun materiaalinnovaties, en daar komt elk jaar een groot publiek op af. De organisatie richt zich op 6 sectoren. Architectuur, interieur, stedelijk & landschap, producten, textiel & stof en print & sign.
Dit was de eerste keer dat ik naar Material District ging. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en liet het over mij heen komen. Als je binnen kwam werd je kaartje gecheckt en kon je door een gang gemaakt met grote zwarte doeken naar de zaal lopen. In die zaal was mijn eerste indruk dat het veel kleiner was dan ik had verwacht. In het eerste deel waren een aantal tafels met allerlei materialen erop die je kon voelen en waarover je informatie kon lezen. Het te mogen voelen en bekijken vond ik leuk en uitnodigend. Het viel me op dat een aantal materialen heel anders voelden dan ik verwachtte. Persoonlijk vind ik het altijd fijn als je in een museum of bij een beurs ook dingen kunt doen en aanraken. Ik merk dan dat ik het beter onthoud en er meer plezier aan beleef.
Na die tafels kon je in de zaal bij verschillende ‘tentjes’ kijken. Hier stond vaak iemand van dat bedrijf bij waar je dingen aan kon vragen. In het begin vond ik alles erg bijzonder en stond ik langere tijd bij een materiaal stil. Op veel plekken werd duurzaamheid en circulaire economie onder de aandacht gebracht, dat past goed bij deze tijd. Na een tijdje vond ik veel op elkaar lijken en ben ik er sneller doorheen gegaan. Ik vond de beurs nuttig voor mijn schoolwerk, ik heb er erg veel geleerd en nieuwe dingen gezien. Ik was uiteindelijk blij dat het niet zo groot was als ik had verwacht want ik vond het zo al aardig indrukwekkend.

FUR CONCRETE WALL TILE

BUTONG BUBBLE CONCRETE
Butong Bubble concrete panelen zijn gemaakt van beton. De panelen worden gemaakt door 2 soorten materiaal samen te drukken waardoor er gaten ofwel ‘bubbles’ in het beton ontstaan. Het materiaal is hard maar oogt buigzaam. De panelen zijn zwaar en resistent tegen weer en vuur. Ook kunnen de gaten in het beton gevuld worden met andere materialen zoals glas. Dit was een van de eerste materialen die mij aansprak. De uitstraling vind ik erg leuk en ik zou willen zien hoe het er in combinatie met een ander materiaal uit zou zien.
FUR is een betonnen wandtegel die uitnodigt om aan te raken. De tegel is geïnspireerd op dieren met een vacht. De tegel kan binnen en buiten gebruikt worden. Het materiaal is verkrijgbaar in de standaard kleuren wit, zwart, roze, beige, donkerblauw en grijs, en kan ook naar wens worden gekleurd. Ook kun je tegels krijgen met meerdere kleuren waardoor een speels effect ontstaat. Ik vind dit materiaal erg bijzonder, het lijkt zacht, maar als je het aanraakt is het hard. Het zou mij leuk lijken als ze ook verschillende texturen met dit materiaal zouden maken.
COFFEE TO BURN PELLETS
Coffee to burn pellets zijn korrels voor een pelletkachel, gemaakt van afvalstoffen: koffiedik en zaagsel. Het koffiedik wordt gedroogd en gemengd met het zaagsel, voordat ze tot korrels worden geperst. Beide materialen hebben een lage CO2-voetafdruk. De pellets hebben een hogere calorische waarde dan gewone pellets, stoten meer warmte uit en bevatten 25 procent meer energie dan andere pellets, waardoor brandstof wordt bespaard en de CO2-uitstoot daalt. Dit materiaal vind ik heel ingenieus. Ik vind het goed dat over kleine dingen als pellets tegen de klimaatverandering wordt gedacht.

KAFEE

Kafee bestaat uit koffiepoeder met boon aflossing op een draagmateriaal. Het heeft de intense geur van koffie. Het is slim om het materiaal op donkere plekken te bewaren, anders kan er schimmel ontstaan. Bij Material District werd dit materiaal op een aantal manieren getoond, een daarvan was als kaft van een notitieboek. Ik vond dit materiaal vooral leuk vanwege de geur. Het had een verrassend effect dat een ook ander zintuig werd aangesproken dan de tast. Ik zou het zelf niet snel gebruiken vanwege de schimmel.